Internet 2022 – Šta nam donose internet tehnologije budućnosti?
29 januara, 2020
Kako da ubrzate svoju internet konekciju?
29 januara, 2020

5 načina kako cloud može da poboljša vaše poslovanje

Većina ljudi traži način da im posao krene na bolje – da li znate da postoji barem 5 načina kako cloud može da unapredi vaše poslovanje i vaš biznis? Velike poslovne organizacije i korporacije koriste cloud već godinama. To nije nikakva tajna. Ono što jeste ipak novina je da sve više malih kompanija shvataju neophodnost i benefit korišćenja clouda kako bi mogle da se takmiče sa velikim igračima.

Za te iste kompanije optimizacija i ekonomska isplativost pored lakoće implementacije biznis rešenja su bitni faktori ukoliko razmatraju prelazak na cloud.

Revolucija cloud tehnologije omogućila je preduzećima da postignu najviše poslovne ciljeve i iskuse konkurentnu prednost.

  • Prvo pitanje se postavlja – da li je cloud bezbedan?

Koliko puta Vam je crkao hard disk bilo u računaru ili kao eksterni drajv? Koliko puta ste se pokajali što iste te podatke niste negde backup-ovali tj. skladištili? Zato je tu cloud.

Ako govorimo o riziku od gubljenja podataka usled kvara nekog uređaja, definitivno je mnogo bezbednije čuvati podatke u oblaku odnosno ozbiljnom data centru nego na jednom računaru ili nekom serveru koji nije adekvatno održavan.

Daleko je bezbednije čuvati podatke u nekom modernom data centru nego u nekoj lokalnoj varijanti koju po pravilu karakteriše nebezbedna mreža, neažurirani operativni sistemi, bez definisanog pristupa podacima i slično. Čak 94% malih i srednjih preduzeća pronašlo je sigurnosne prednosti u oblaku koje nisu pronašli od svog lokalnog provajdera. Svi podaci na cloudu su više nego sigurni!

  • Kada je reč o prednostima cloud tehnologije, pristupnost je pri vrhu liste, kao i faktor brzine.

Pre pojave clouda, kompanije su morale da investiraju značajna sredstva u opremu, programe i sisteme za skladištenje podataka, na samom početku poslovanja ili u slučaju značajnijih proširenja i promena kako bi osigurale nastavak poslovanja u slučaju IT katastrofe. Vaši podaci putem clouda su dostupni, lako prenosivi i pokretni. To znači da je svaki vaš važan podatak samo na klik od vas i spreman za korišćenje.

  • Skalabilnost može zvučati rogobatno, ali šta ta reč ustvari znači kada je cloud u pitanju?

Skalabilnost se karakteriše mogućnošću da možete da proširite sistem jednostavno kada vam se javi potreba za širenjem. Uz sisteme „Pay As You Grow“ ili „Pay As You Like“ opcije su uvek u okviru vašeg budžeta.

Istraživanja su pokazala da cloud rešenja mogu da doprinesu povećanju nivoa produktivnosti čak do 35%-40%, a da saradnje preko clouda mogu povećati efikasnost internih poslovnih operacija za čak 90%.

Rukovodioci koji su dovoljno hrabri da pokažu malo fleksibilnosti i dopuste svojim zaposlenima da s vremena na vreme rade od kuće, mogu da očekuju velike poslovne koristi od ovakvog pristupa.

Cloud sistem omogućuje neometanu poslovnu saradnju više različitih sektora, neovisno o tome da li se komunikacija odigrava unutar kancelarije ili sa više različitih lokacija. Uz cloud tehnologiju, možete biti na poslu u bilo koje vreme, s bilo kojeg mesta, preko bilo kojeg uređaja ako imate internet vezu.

  • Najveća prednost korišćenja cloud computinga je smanjenje operativnih troškova uz fleksibilnost.

Prelazak na cloud platformu znači manje hardverske opreme i svakako manje troškova održavanja. Dugoročno gledano, ako investirate malo više u cloud, kasnije će vam se znatno smanjiti troškovi vezano za instalaciju, nadogradnju, podršku, održavanje i prostor.

Cloud usluge su veoma prilagodljive i pouzdane. Mala i srednja preduzeća mogu strateški planirati stabilan i planiran rast upotrebom cloud rešenja. Kako se kompanija proširuje na druge lokacije ili čak kao tim, možete proširiti cloud na sledeći nivo usluga, možete dodati nove korisnike i usluge momentalno. Nema potrebe za kupovinom bilo kog drugog softvera.

To je kao da iznajmljujete samo jednu dodatnu sobu dok ste na odmoru. U slučaju specifičnih zahteva, možete takođe da povećate ili smanjite cloud usluge. Cloud rešenja su mnogo pouzdanija od tradicionalnog softvera jer ne postoje nepredviđeni troškovi.

Uz početno ulaganje i prelazak na cloud dobijate sve što je neophodno za razvoj vašeg poslovanja i uz visoku sigurnost. Bitno je napomenuti da su cloud sistemi pouzdani za automatsko ažuriranje softvera. Možda vas prelazak na nove tehnologije plaši jer do sada niste imali prilike sa se susretnete sa cloudom. Ali nemojte da vas to spreči ukoliko niste ekspert. Cloud će i sam preuzeti sva potrebna ažuriranja bez vaše pomoći kako bi neometano radio.

  • Potpuna kontrola (Business control)

Ovo je jedna od najvažnijih prednosti cloud tehnologije. Možda neće imati direktan uticaj, ali to će napraviti razliku. Kada premestite vašu kompaniju na cloud platformu, možete imati kontrolu nad čitavom poslovnom operacijom.

Uz cloud možete upravljati i kontrolisati sve back office programe. Možete se pobrinuti da se ceo posao integriše pod jedan kišobran usluga i projekata. Usluge računara u cloudu omogućavaju malim preduzećima da efikasno vode posao bez ikakvih poteškoća.

Ako se prepoznajete u bilo kom opisanom scenariju, onda je možda vreme da razmotrite mogućnost da svoje poslovanje premestite ili izmestite u cloud. To ne znači da će vam računari u budućnosti biti nepotrebni, već znači da ćete dobar deo poslovanja alocirati iz svoje kompanije i prestati da brinete o njemu.

Ostalo je na vama, a cloud je tu da pomogne da zajedno razmislimo koje rešenje može biti najbolje za vas!

Call Now Button