Radimo od kuće
23 marta, 2020
5 alata bez kojih se ne može u 2020.
24 marta, 2020

Kako da osigurate bezbednost Vaše dece na internetu

Prema najnovijim istraživanjima čak 84% roditelja širom sveta je zabrinuto za bezbednost svoje dece na internetu. Međutim, roditelji u proseku provedu ukupno 46 minuta razgovarajući sa svojom decom o bezbednosti na internetu tokom čitavog njihovog detinjstva. Više od polovine (58%) ispitanika navelo je da provodi manje od 30 minuta razgovarajući o ovoj temi, što je manje od dužine jednog školskog časa. Postoji dva pristupa ovom problemu. Prvi je tehnološki, a drugi je pedagoški. Bitno je deci obezbediti adekvatnu zaštitu ali i edukaciju kako da reaguju ako dođu u kontakt sa malicioznim sadržajem ili porukama.

Obezbedite sigurnu vezu između dece i interneta

Da biste to uradili potrebno je da promenite DNS konekcije na telefonu ili laptopu. Na mobilnom uđite u podešavanja (Settings), pa u Wi-fi, i selektujte vaš Wi-fi, pa uđite u podešavanje za taj Wi-fi.

Zatim promenite DNS1 i DNS2 u 208.67.222.123 i 208.67.220.123 Na kompjuteru je to malo detaljnije i potrebno je da ispratite sledeće korake:

 1. Uđite u "Control panel"
 2. Zatim "Network and internet"
 3. Pa u "Network and sharing center"
 4. Zatim sa leve strane imate opciju "Change adapter settings", kliknite na to
 5. Selektujte vaš internet i idite desni klik, pa Properties
 6. Zatim selektujte "Internet protocol version 4" i idite na properties
 7. Otvoriće vam se novi prozor, pa kliknite "Use the following DNS server addresses:"
 8. U prvi red ukucati: 208 67  222  123
 9. U drugi red ukucati: 208 67  222  123
 10. Izađite iz svih prozora
 11. Idite na google.com
 12. U donjem desnom uglu imate opciju Settings, kliknite je i idite na "Search settings"
 13. Selektujte "Turn on SafeSearch"
 14. Kliknite "Lock SafeSearch"
 15. i za kraj se ulogujte na vaš nalog, i potvrdite.
Ili pogledajte kako se sve to radi na linku ovde. Na ovaj način ćete blokirati 18+ sadržaj na internetu, sramotne slike, video itd.

Zaštite decu na internetu adekvatnim antivirusnim i monitoringom sistemom

F-Secure  antivirusna rešenja nude opcije da pratite aktivnost Vaše dece na njihovom Android, iOS, Mac ili PC uređaju. Potrebno je samo da imate antivirusnu aplikaciju na oba uređaja da bi mogla da komuniciraju. Na taj način možete da imate pun izveštaj šta i koliko deca gledaju. Takođe možete da zabranite pristup sajtovima ili sadržaju koje ne želite da gledaju. Uz sve to, tu postoji mogućnost ograničenja vremena, uvid u društvene mreže, gde se vaše dete nalazi putem GPS sistema i čak možete da mu pošaljete podsetnik da napuni bateriju. Detaljnije imate na linku ovde.

Razgovarajte sa svojom decom

Nijedan program ne može da zameni iskren i otvoren razgovor sa decom. Pokušajte da deci objasnite koje su opasnosti na koje može da naiđe na internetu. Raspitajte se o njihovim internet navikama. Šta gledaju, pretražuju, sa kim komuniciraju. Ohrabrite ih da pričaju sa vama o svom internet iskustvu. Takođe, pokušajte da budete deo njihovog internet iskustva. Zainteresujte se za one teme koje su njima interesantne. Pokušajte da im objasnite da koje informacije ne treba da dele na internetu i koje su opasnosti komuniciranja sa nepoznatim ljudima.

Edukujte ih o pravilima ponašanja na internetu

Bilo bi dobro da proveravate i sadržaj koja vaša deca objavljuju. Nije problem samo da li se neko neprimereno ponaša prema vašoj deci, nego i da li se vaša deca neprikladno ponašaju prema drugima on-line.

 Internet bullying je veliki problem i morate obratiti pažnju da vaše dete nije ni sa jedne strane, ni nasilnik ni žrtva. Deca se na internet često ponašaju drugačije nego realnom okruženju. Zato je neophodno da deci objasnite da I ono što pišu na internet može da realno, a ne samo virtuelno povredi nekoga. Ukoliko je vaše dete žrtva ove vrste nasilja bitno je da ih ohrabrite da pričaju o tome.  
Call Now Button