2020. na internetu
18 januara, 2021
Promena radnog vremena za Uskršnje praznike
19 aprila, 2021

Da li pratite ponašanje vaše dece na društvenim mrežama: TikTok-u, Instragram-u, Facebooku-u? Da li čitate šta se i sa kime dopisuju na Telegram-u, Signal-u, What’s App-u ili Viberu? Ako niste do sada, onda je krajnje vreme da počnete da se interesujete. 

Elektronsko nasilje ili takozvani cyberbullying, a nažalost, sve je prisutnije i odvija se uglavnom na društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu poruka, koje su iz dana u dan sve brojnije. Može se reći da cyberbullying predstavlja nasilje koje se vrši posredstvom interneta ili mobilnog telefona i koje se najčešće pojavljuje u vidu lažnog predstavljanja, objavljivanja tuđih privatnih podataka ili širenja raznih neistina, ismevanja i govora mržnje, zatim objavljivanja sramotnih fotografija ili video materijala koji pripadaju drugoj osobi, kao i slanja uznemirujućih tekstualnih odnosno video poruka i pornografije i pretećih poziva. Cyberbullying je takvo ponašanje koje se ponavlja i koje ima za cilj ne samo da da ponizi i uznemiri, već i da maltertira i time izazove različite emocionalne reakcije osobi koja je meta, a najopasnija od njih je navođenje na samoubistvo. U poslednje vreme vesti su pune priča o sajber-nasilju sa fatalnim ishodima.

 

Smatra se, da su posebno ugrožena deca iznad 12. godina jer je to period kad postaju aktivnija na društvenim mrežama i više se upuštaju u onlajn komunikaciju a ova starnosna granica se iz dana u dan pomera na dole. Premda internet kompanije sve više obraćaju pažnju na ovakav tip nasilja pronalazeći načine da što bolje zaštite svoje korisnike, uloga najbližih članova porodice - prvenstveno roditelja, ipak je najvažnija. Svetska istraživanja kažu da preko 95% korisnika interneta *starije populacije* ne koristi niti poznaje internet više od osnovnog. Važnije od blokiranja neprimerenih sadržaja je da naučite svoje dete odgovornom online ponašanju. Poverenje je osnov svega, razgovarajte sa decom stalno i trudite se da budete upoznati sa njihovim aktivnostima jer ne postoji bolji online alat i softver od svakodnevne komunikacije sa decom.

 

Zato, ukoliko do sada niste, zainteresujte se za aktivnosti vaše dece na internetu uopšte i obratite pažnju na to sa kime se dopisuju. Naučite ih i porazgovarajte sa njima o zaštiti ličnih podataka i privatnih stvari. Naučite ih da prepoznaju opasnost i da svaku neprijatnost uvek prijave vama, a ukoliko se stvar otrgne kontroli, podršku i pomoć potražite zajedno, na različitim mestima - počev od provajdera internet usluga i mobilnih operatera, preko škole pa sve do policije.

Call Now Button