Poslovnica Zmaj Jovina 3
25 maja, 2023
Brza veza bez obaveza
1 oktobra, 2023

Pametne tehnologije u službi savremenog vinogradarstva

Živimo u eri tehnoloških revolucija. Veštačka inteligencija, cloud, kvantno računarstvo i slična rešenja zauvek su promenila način na koji živimo i radimo. Premda ih uglavnom povezujemo sa programiranjem i digitalnim veštinama, ove tehnologije nalaze upotrebu i u „tradicionalnijim“ granama privrede.


Vinogradarstvo se često posmatra kao takva oblast. Ljubav prema vinovoj lozi i znanja za gajenje iste koje se prenose s kolena na koleno. Međutim, stvarnost ne odgovara romantičnoj slici. Barem ne u potpunosti. Savremeno vinogradarstvo je prihvatilo mogućnosti koje najnovija tehnologija pruža, a pre svega IoT.
O IoT-u smo razgovarali sa Miroslavom Živkovićem, našim IoT stručnjakom za ovu tehnologiju.

Šta je tačno IoT i u kojim se sve oblastima koristi?

IoT je skraćenica čije je značenje Internet of Things, na srpskom Internet Stvari. Things ili stvari u ovom slučaju su svi oni uređaji koji se mogu povezati putem mreže preko odgovarajućih protokola u centralizovani sistem za skupljanje i deljenje podataka. Putem ovakvog sistema se može nadgledati i pratiti njihov rad kao i uslovi koje oni posmatraju ili na koje utiču.

Svaki fizički objekat se može pretvoriti u IoT uređaj ako ga možemo povezati na internet radi kontrole i deljenja informacija. Na primer, sijalica koja se može kontrolisati putem neke aplikacije je Thing, ali to su takođe i senzori pokreta, temperature, vlažnosti vazduha itd. IoT danas postoji i deluje u skoro svim aspektima života, počev od poljoprivrede, preko industrije, pa sve do građevinarstva, stanovanja, življenja itd. Koristimo ga čak i kada toga nismo svesni.


Zašto je IoT važan u vinogradarstvu? Koje naporne/teške/zahtevne procese iz vinogradarstva menja i na koji način?

U vinogradarstvu, kao i u bilo kojoj drugoj poljoprivrednoj oblasti IoT donosi pojačanu kontrolu i nadgledanje nad proizvodnim procesima, kao i mogućnost ažurnijeg preventivnog reagovanja u slučaju nepovoljnih uslova. Ono u čemu IoT posebno pomaže je daljinsko nadgledanje kvaliteta zemljišta u realnom vremenu, analiza vremenskih uslova u vinogradu, nadzor i kontrola uslova u samoj vinariji i proizvodnji vina.

Daljinskim nadgledanjem kvaliteta zemljišta u realnom vremenu radi se optimizacija navodnjavanja i fertilizacije u vinogradu, nadgleda se stanje uslova i mogućih posledica po biljku, kao i mogućnost pojave različitih štetočina.

Analiza vremenskih uslova u realnom vremenu omogućava agronomima i tehnolozima uvid u atmosferska stanja koja utiču na razvoj njihovih biljaka, te im omogućava da preventivno deluju u slučaju pojave štetočina na biljkama iznad nivoa zemlje, i da rade analizu razvoja biljke u zavisnosti od atmosferskih uslova.

Što se tiče uslova unutar same vinarije, najbitniji faktori su temperatura u komorama i vlažnost vazduha, a senzori pomažu u tome da se radi monitoring i održavanje tih uslova blagovremeno.


Yunet IoT rešenje našlo je primenu u vinogradarstvu. Kako je uticalo na svakodnevni rad vinograda, a kako na poslovanje vinarije?

Moj utisak je da je omogućilo vinarima i tehnolozima mogućnost stalnog nadzora stanja u vinogradima. To im omogućava bolju optimizaciju proizvodnih procesa kroz praćenje uslova u vinogradu i vinariji. Uz optimizaciju proizvodnih procesa i dobru organizaciju posla, poboljšava se i proizvodnja kao i kvalitet proizvodnje, i uvodi bolja kontrola u sam proizvodni proces.


Koje brige vinogradara Yunet IoT platforma eliminiše?

Yunet IoT platforma donosi sistematski uvid u stanje uslova u vinogradu u realnom vremenu. To vinogradarima i njihovim tehnolozima pomaže da optimizuju troškove (optimizacijom navodnjavanja i fertilizacije), steknu uvid u trenutne uslove na osnovu kojih mogu da predvide moguće posledice, te preventivno deluju u cilju sprečavanja potencijalno neželjenih posledica (kao što su štetočine ili neadekvatan razvoj biljaka).


Kakav je Yunet IoT u poređenju sa drugim (ne-IoT) tehnološkim rešenjima za vinograde? Zašto je bolji?


Aktuelna rešenja za vinograde uglavnom nisu centralizovana niti se informacije koje daju mogu dobiti u realnom vremenu. Iziskuju više truda od vinogradara što uglavnom znači i utrošak veće količine resursa. To prouzrokuje veće troškove, a i potencijalne gubitke zbog raznih negativnih uslova koji su se mogli na vreme predvideti.

Call Now Button