Poštovani korisnici,

obaveštavamo Vas da od 10.12.2018. u 12h zvanično počinje registracija .RS IDN domena


Šta su .RS IDN domeni

Domeni sa internacionalizovanim nazivima (Internationalized Domain Name – IDN) su svi oni domeni čiji nazivi mogu da sadrže i slova izvan engleskog alfabeta (tj. ASCII koda). Takva su, na primer, latinična slova sa dijakritičkim znacima, kao što su č, ć, š, ž i đ. Podržavši navedena, kao i još 36 slova iz pisama albanskog, bošnjačkog, hrvatskog, češkog,nemačkog, mađarskog, crnogorskog, rumunskog, romskog, slovačkog, slovenačkog i vlaškog jezika.


Početni period registracije .RS IDN domena

Početni period registracije .RS IDN domena počinje 10. 12. 2018. u 12:00 časova. U tom periodu .RS IDN domen može da registruje samo registrant (vlasnik) postojećeg .RS domena.

Registranti (vlasnici) novih .RS domena, registrovanih tokom ovog perioda, takođe mogu da registruju odgovarajući .RS IDN domen.

IDN naziv domena može na određenim pozicijama da sadrži jedno „IDN slovo“ umesto jednog „ASCII slova“ (npr. „č“ ili „ć“ umesto „c“, „š“ umesto „s“ itd. Ukoliko neko ima registrovan domen sa “dj” neće moći u IDN domenu da ga zameni sa “đ”, već samo “d” može da pređe u “đ”).

.RS IDN domen se registruje kod ovlašćenog registra (OR-a) kod koga je već registrovan odgovarajući .RS domen. Cene registracije domena ostaju iste kao i do sad.


Koraci u procesu registracije:

  • Registrant (vlasnik domena) na RNIDS-ovoj veb stranici http://idn.rnids.rs podnosi zahtev za registraciju .RS IDN domena.
  • Po dobijanju povratne poruke, registrant daje saglasnost za registraciju .RS IDN domena klikom na verifikacioni link.
  • Po dobijanju poruke sa potvrdom da je njegov zahtev prošao verifikaciju RNIDS-a, registrant dobija od OR-a (provajdera) predračun za registraciju željenog IDN domena;
  • nakon plaćanja nadoknade za proceduru registracije .RS IDN domena, .RS IDN domen će biti registrovan.

Istekom početnog perioda registracije, 05. 03. 2019. u 12:00 časova počinje slobodna registracija IDN naziva u okviru .RS domena, što znači da može da ih registruje bilo ko, bez obzira na to da li već ima registrovan neki .RS domen ili ne. Tada će i u okviru .СРБ domena početi registracija naziva sa proširenim setom ćiriličkih slova iz pisama bugarskog, makedonskog, ruskog, rusinskog, ukrajinskog i vlaškog jezika.

KONTAKT CENTAR

Želite da se informišete, saznate gde se nalazimo, postavite pitanje u vezi sa korišćenjem usluga i servisa ili vidite spisak naših distributera?

KONTAKTIRAJTE NAS NAŠI DISTRIBUTERI