Jedan od najvećih izuma 20. veka je svakako internet. On kao takav je ušao u sve pore društva i u svaki segment našeg modernog života. Mnogi ga zovu i „autoput koji povezuje ceo svet“ jer je tu sva naša razmena podataka, korišćenje raznih sadržaja, usluga i servisa kao što su web stranice, email-ovi, poslovne aplikacije, društvene mreže, cloud servisi i ostali drugi servisi.

Postoji samo jedan uslov za korišćenje interneta, a to je da nam naš Internet provajder omogući adekvatno povezivanje na globalnu mrežu.

Tu dolazi do dve glavne opcije – asimetrični ili simetrični internet. Mnogi se pitaju šta je najbolja opcija za mene jer svaka ima svoje prednosti, a mi ćemo ovde izneti koje su prednosti jednog i drugog.

Kao što automobilom možemo putovati brzinama koje nama odgovaraju, tako i internetom možemo krstariti onako kako nama odgovara. Ta brzina kojom koristimo internet se svodi zapravo na brzinu prenosa podataka koji mogu da putuju ka nama (download) i od nas (upload).

Simetrična internet veza

Služi uglavnom „naprednijim“ korisnicima kojima je podjednako bitno slanje i prijem podataka. Ako ste Vi korisnik koji je redovno online ili zahteva 24 sata nedeljno stabilnu i kvalitetnu internet vezu preko koje šalje mnogo dokumenata, radite online backup podataka, obavljate video konferencijske pozive, stream-ujete video i audio sadržaj ili koristite poslovne aplikacije – onda je simetrični internet pravi odabir za Vas!

Kod simetrične veze bez problema ćete istovremeno slati (upload) podatke na internet, ali i preuzimati (download) bez gubitka kvaliteta veze. Kod simetričnog internet pristup Vam je konstatno stabilan u oba smera, bez obzira na obim korišćenja.

Asimetrična internet veza

Ako testirate brzinu Vašeg kućnog internet npr. preko sajta SpeedTest, primetićete da je odnos download-a i upload-a različiti i to ume da se ispisuje kao 10/1 Mbps ili 20/2 Mbps ili 40/4 Mbps. Taj asimetrični odnos je fino podešen za korisnike koji više konzumiraju i preuzimaju sadržaj sa interneta, nego što ga šalju na globalnu mrežu.

Korisnici koji vole da gledaju filmove, slušaju muziku, preuzimaju razne sadržaje, slike i druga dokumenta na internetu gde s vremena na vreme nešto okače na svoj sajt ili društvene mreže znaju da je asimetrični internet idealan za njih. Uz ovu vrstu interneta možete postići velike brzine preuzimanja podataka (download) dok je slanje podataka ograničeno (upload).

Koji je bolji – simetrični ili asimetrični internet?

To nije pitanje jer su oba kvalitetna na svoj način, bitno je koji Vama više odgovara! Ako ste više poslovni korisnik koji radi sa ogromnim dokumentima i redovno ih šalje onda je svakako simetričan internet bolja opcija za Vas!

Ako ste korisnik kom internet više služi za lične potrebe uz preuzimanje velikog broja sadržaja (download), a manje za slanje sadržaja (upload) onda je asimetrični internet daleko bolja investicija za Vas!

Sve u svemu, ukoliko i dalje niste sigurno, ili biste želeli da proverite koja je Vaša “best-buy” opcija kontaktiraje nas, ili nam pišite. Naši stručnjaci će Vam blagovremeno pomoći sa savetima da najbolje iskoristite svoj pristup internet i unapredite svoje poslovanje!

KONTAKT CENTAR

Želite da se informišete, saznate gde se nalazimo, postavite pitanje u vezi sa korišćenjem usluga i servisa ili vidite spisak naših distributera?

KONTAKTIRAJTE NAS NAŠI DISTRIBUTERI